Na cenę blatu kuchennego składa się nie tylko materiał. Jest on oczywiście istotnym składnikiem, ale nie można zapominać o innych pracach, które są niezbędne aby w kuchni znalazły się blaty robocze najwyższej jakości. Przy kosztorysie blatów musimy pamiętać o:
1. Kosztach cięcia materiału.
2. Obróbce krawędzi – czoło blatu kuchennego może mieć różne wykończenia.
3. Otworach – zaliczamy do nich otwór zlewozmywakowy (o krawędziach obrobionych przy zlewie podwieszanym, bądź zwykły otwór na zlew nakładany), otwór pod płytę grzewczą (normalnybądź licowany z powierzchnia materiału), opcjonalnie otwory pod baterię, dozownik, korek.
4. Impregnacji – blaty muszą być odpowiednio zabezpieczone impregnatem, który wydłuża czas użytkowania blatu.
5. Zbrojeniu – musi być stosowane w newralgicznych miejscach na otworach bądź łączeniach.
6. Montażu -koszty zależą od wielkości elementòw oraz pokonanych kilometrow.
Każda firma kamieniarska stosuje swoje własne formy wyceny. W firmie EUROKAM koszty cięcia oraz dodatkowej impregnacji zawarte są w cenie metra kwadratowego materiału.